Riikka Saastamoinen

Movettan tuotteet testi­käytössä

Saamme Riikalta arvokkaita käyttäjäkokemuksia Movettan tuotteista oikeassa käyttöympäristössä ja normaalissa pyörätuoliliikkujan arjessa. Se on yksi osa kehitystyötämme.

Tuomme kuluvan vuoden aikana esille omien ihmisiemme lisäksi myös yhteistyökumppaneitamme. Sellainen on Riikka Saastamoinen – yrittäjä, kuntavaaliehdokas, heppatyttö, SM-parayleisurheilija ja Suomen Vammaisyrittäjät ry:n varapuheenjohtaja.

1. Kertoisitko Riikka ensin meille vähän itsestäsi?

”Olen 44-vuotias Jyväskylän kasvatti. Asun yhdessä mieheni kanssa lähellä uutta sairaala Novaa. Elämääni on mahtunut paljon asioita, olin 25 vuotta sitten ensimmäisten naisten joukossa suorittamassa naisten asepalvelusta, nykyisin reservin luutnantti. Yrittäjäluontoista työtä tein monen vuoden ajan, kunnes ajauduin ihan yrittäjän uralle.
Nyt ollessani työkyvyttömyyseläkkeellä jatkan edelleen yrittäjänä – vierivä kivi kun ei sammaloidu”.

2. Miten sinusta tuli apuvälineiden käyttäjä?

Olen sairastanut MS-tautia jo vuodesta 2000. Heti diagnoosin jälkeen aloitettiin interferoni estolääkitys (estää taudin pahenemisvaiheet).  Tämä lääkitys pitikin hyvin pitkään toimintakyvyn normaalina. Iän karttuessa oma vointini hiipui ja pitkään sinnittelin ilman apuvälineitä. Kävelykyky hiipui, matkat lyhenivät ja kaikki voimat menivät aina esim. kaupassa käyntiin. Oma ajatusmalli siitä, että elämä loppuu kun joutuu pyörätuoliin oli muutettava ihan toisinpäin.

Ja niinhän siinä kävi, kun tajusin ottaa pyörätuolin käyttöön.  Ymmärsin, kuinka paljosta olen jäänyt paitsi! Sain siis pyörätuolin ja oma elämä alkoi taas luistaa. Jaksan paljon paremmin ja enemmän! En ole jäänyt mistään paitsi vaikka tuolilla liikunkin. Olen saanut elämääni paljon lisää sisältöä!

Oma ajatusmalli siitä, että elämä loppuu kun joutuu pyörätuoliin oli muutettava ihan toisinpäin”.

3. Kuinka testaaminen on tähän mennessä sujunut? Mitä sanot O4-pyörätuolista?

”Ihan mahtavaa saada tietoa sellaisista tuotteista, joita en osannut edes ajatella olevan olemassa! Mielelläni testaan tuotteita ja haluan jakaa näitä kokemuksia kaikille, jotta jokainen apuvälineiden käyttäjä osaisi pyytää itselleen sopivaa apuvälinettä käyttöönsä. Esittelen pari tuotetta kuukaudessa Movettan Instagramissa ja Facebook-sivuilla.

O4 Workhopper-tuoli oli pari viikkoa testissä. Nimensä mukaisesti se on todella hyvä tuoli työskentelyyn. Sen selkeimmät ominaisuudet ovat istuinkulman ja selkänojan hyvät säätömahdollisuudet. Pyörätuolia pystytään säätämään muutenkin asiakkaalle sopivaksi Movettan toimesta, mutta myös käyttäjä itse helposti muuttaa näitä kahta ominaisuutta.

Selkänojan ja istuinkulman muutoksilla on helppo muuttaa lonkka- ja polvikulmaa. Ei siis tarvitse jatkuvasti istua täysin samassa asennossa, jos haluat istua omassa pyörätuolissasi. Työtasojen korkeudet vaihtelevat ja voit säätää itsellesi optimaalisen työskentelyasennon (koneella työskentely, ruoanlaitto jne)
Keskustelimme myös muutaman ystävän kanssa, että tuolissa on helppo itsenäisesti katetroida, sillä tuolin saa sen verran vaaka-asentoon”.

”O4-pyörätuolin istuin ja selkänoja ovat pehmeitä, mutta ilmavia. Varsinkin selkänoja tuntui todella miellyttävältä! Suosittelen!”

4.Olet melko aktiivinen reissunainen. Kerro missä kaikessa toiminnassa olet Movettan lisäksi mukana?

”Olen mukana kuntapolitiikassa ja nyt siis kuntavaaliehdokkaana Jyväskylässä. Olen mukana muutamassa yhdistyksessä ja toimin mm. Suomen Vammaisyrittäjät ry:n varapuheenjohtajana. Lisäksi olen mukana Haaga-Helian pyytämänä kokemusasiantuntijana SENsationaSTEM projektissa, joka on yhteinen Viron ja Latvian kanssa nuorten yrittäjyyteen tähtäävä projekti.
Minulla on oma yritys, joka tarjoaa hyvinvointi ja terveystuotteita ja infoa kaikille ihmisille. Saman yrityksen kautta teen sisällöntuotantoa muutaman yrityksen ja yhdistyksen kanssa.

Vapaa-ajalla harrastan SM-tasolla parakuulantyöntöä, kuuntelen kirjoja, teen käsitöitä ja matkustelen taas heti kun se vaan on mahdollista!”

5. Kuulin että seinälläsi on myös yleisurheiluun liittyvä arvokas palkinto? Kerro ihmeessä mikä!

”Näin aikuisiällä ja liikuntarajoitteisena mietin, mikä on sellainen laji, jossa voi kilpailla. Törmäsin eräässä kuntoutuksessa pariskuntaan, joka harrastaa parayleisurheilua ja olivat mm. edellisissä talviparalympialaisissa Suomen curling-edustajia. Heidän innostamanaan otin yhteyttä Jyväskylän kenttäurheilijoihin ja tapasin valmentajani Jukka Lahden, jonka kanssa aloitimme matkan.
Päälaji vaihtui reilu vuosi sitten ja se on nyt kuulantyöntö.

Palkintokaapissa on nyt viime kesän SM-kulta.
Kovasti odotetaan, että päästään kansainvälisiin kisoihin mukaan!”

6. Miten itse koet apuvälineiden testikäytön? Saatko liikkumiseen tai välineisiin liittyen uusia kehitysajatuksia? Saako Movetta ”sapiskaa?” 😉

”Sapiskaa antaisin vammaispalveluille ympäri maata, koska sieltä et saa informaatiota siitä mitä mahdollisuuksia on olemassa. Movettalle antaisin taas kiitosta, että saan tietoa tuotteista, joita voin käyttää helposti ja millä voin omaa arkeani helpottaa. Saan tietoa tuotteista, joiden olemassaolosta ei monella ole tietoakaan”.

”Apuvälineiden käytön tarkoitus on helpottaa arkea. Ei aina tarvitse jaksaa ja väkisin pystyä. Movetta etsii ratkaisuja niihin kysymyksiin, joita minulla on ollut apuvälineiden kanssa”.

7. Uskotko testaamisesta olevan hyötyä muille käyttäjille tai apuvälinekeskuksille?

”Todellakin! Jo muutamassa Facebook-ryhmässä keskustellaan näiden testaamieni tuotteiden saatavuudesta. Lisäksi ystäväni sanoi tähän samaan kysymykseen: ”Mahtavaa, että joku testaa näitä tuotteita ja antaa konkreettisen kokemuksen meille kaikille apuvälineitä käyttäville”. He saavat kaikki sen tiedon, mitä vaan voin heille jakaa näistä tuotteista”.

8. Aktiivisena ihmisenä olet saanut käyttäjävideoihin mukaan jyväskyläläisiä yrityksiä, hienoa! Kuinka he suhtautuvat yhteistyöhön? Onko ympäristöt yleisesti ottaen käyttäjäystävällisiä sinun näkökulmastasi katsottuna?

”Halusin tehdä näitä videoita ja ottaa kuvia ihan konkreettisissa ympäristöissä, joissa tuotteita käyttäisin. Yrittäjät ovat innoissaan olleet mukana tuotannossa, koska haluavat tuoda ilmi, että heidän tuotteensa ja tilansa sopivat myös apuvälineiden käyttäjille. Kahdessa  minulle tutussa paikassa kävimme kuvaamassa – kahvila Miriam´s ja Puustelli Jyväskylässä.

Yleisellä tasolla kumpikin näistä liiketiloista sopii hyvin apuvälineen kanssa liikkujalle. Tietysti kun nämä tilat on rakennettu, ei ole otettu huomioon sitä, että toisesta puuttuu inva-WC ja toiseen sisälle on rappunen. Nämä ovat asioita, joita he myös ottivat omalle asialistalleen miten korjata”.

9. Olet ehdolla myös tulevissa kuntavaaleissa, missä vaiheessa vaalityö on ja kuinka tapaamiset sujuvat näin poikkeusaikana?

”Vaalityö joudutaan melko lailla siirtämään somen kautta käytäväksi. Vältetään fyysiset kontaktit, mutta mahdollisuuksien mukaan voidaan liikkua myös kaupungilla. Mitään tapahtumia ei voi järjestää, joten kaikki tehdään nyt turvallisuus edellä. Somen aktiivinen käyttö on nyt ihan asian tärkein pointti”.

10. Mikä saa sinut nauramaan ja mistä nautit elämässäsi?

”Nauramaan minut saa kyllä melko helposti, toivon olevani ja näyttäväni sen verran positiivista esimerkkiä kaikille. Mutta ylivoimaisesti hauskinta on sarkastinen huumori (se kuuluu selkeästi kaikkien vammaisten ominaisuuksiin) ja huonot puujalkavitsit…
Nautin ihan normaalista elämästä. Siitä että minulla on jotakin annettavaa muille.

Ja pienetkin onnistumiset tuovat varmaan kaikille sellaisen hyvänolon tunteen”.

Live every moment

Laugh every day

Love beyond words

Riikka Saastamoinen, Jyväskylä

@reissumuijahttps://www.facebook.com/riikka.saastamoinen

Kiitos paljon haastattelusta Riikka ja hyvää alkavaa kevättä!

Muita artikkeleita

Ajankohtaista

Uusi lasten autoistuin Simon

Uusi lasten autoistuin kattavilla säädöillä! Vakiona istuimessa käännettävä alusta jossa myös istuinkulman säätö. Kysy lisää alueesi edustajalta. Tuotesivulle

Lue lisää »
Ajankohtaista

Uusia titaanisia aktiivipyörätuoleja

Olemme saaneet tuotevalikoimaamme Offcarrin uudet titaanirunkoiset aktiivipyörätuolit! Saatavilla täysin asiakkaan mitoilla valmistettava Quasar, uniikilla kasaantaittomekanismilla varustettu QPX ja säädettävä ristikkorunkoinen Alhena! Quasar tuotesivulle QPX tuotesivulle

Lue lisää »